Pochodna
Piotrek: Witam , jak policzyć pochodną : xe−x
22 sty 15:10
Piotrek: dokładnie: x razy e do −1
22 sty 15:11
Piotrek: czy mógłby ktoś mi to rozpisać , dlatego ,że nie wiem jak dojść do wyniku
22 sty 15:11
Piotrek: lub: x razy e do 1 przez x
22 sty 15:12
Janek191:
Z wzoru na pochodną iloczyny dwóch funkcji:
f(x) = x e−x
więc
f' (x) = 1* e−x + x * e−x *(−1) = e−x − x e−x = ( 1 − x) e−x
22 sty 15:14
J: Jeśli f(x) = x*e−1 to pochodna wynosi: e−1
22 sty 15:15
Piotrek: wielkie dzięki
22 sty 15:15