Wyznacz te wartości
Matejko: Wyznacz te wartości x dla których ciąg arytmetyczny o wyrazach y−x,
yx, xy jest malejący
zacząłem
2yx=y−x−xy
(x
2)(x
2+x−2)<0
i wyszło mi że x∊(−2;0)U(0;1) ale to jest źle proszę o pomoc
22 sty 14:49
wredulus_pospolitus:
a skąd wyszło założenie, że 'y' < 0
22 sty 14:54
wredulus_pospolitus:
x= x
i teraz:
| | −x+2 | | x | | y | | x3 | |
y−x = |
| > |
| = |
| > |
| = x*y |
| | x2+x−2 | | x2+x−2 | | x | | x2+x−2 | |
22 sty 14:55
wredulus_pospolitus:
bo właśnie te nierówności sa warunkiem na to, że ten ciąg będzie malejący
22 sty 14:58
Matejko: nie rozumiem po i teraz:..
22 sty 15:18
Matejko: tej ostatniej linijki
22 sty 15:37
Matejko:
22 sty 16:21
Eta:

No to tak

x≠0 i z def. ciągu arytm.
| y | | y | | x2 | | x2 | |
| −y+x=xy− |
| ⇒ y= |
| = |
| |
| x | | x | | x2+x−2 | | (x−1)(x+2) | |
| | y | | x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
i r <0 ⇒ xy− |
| <0 ⇒ y( |
| )<0⇒ |
| <0 |
| | x | | x | | x | |
| | x2 | | (x−1)(x+2) | |
to: |
| * |
| <0 dla x ≠0 i x≠1 |
| | (x−1)(x+2) | | x | |
| | x(x+1) | |
|
| <0 ⇒ x(x+1)(x+2)<0 ⇒ x∊(−∞,−2) U (−1,0) |
| | x+2 | |
pozdrawiam
22 sty 17:14
Eta:
| | (x−1)(x+1) | |
Poprawiam chochlika w drugiej linijce ( ⇒ y* |
| <0 |
| | x | |
22 sty 17:16
Matejko: jak ci wyszła ta ostatnia linijka? nie czaje mi się poskracało i wychodzi sam x<0
22 sty 17:42
Eta:
W przedostatniej linijce
znów chochlik
| | x2 | | (x−1)(x+1) | |
to: |
| * |
| <0 |
| | (x−1)(x+2) | | x | |
22 sty 17:47