Potęgowanie
exo: 4100+4100+4100=?
w odpowiedziach mam że 4101 ale nie wiem skąd to się wzięło
wytłumaczy ktoś? Bo wzoru jakoś znaleźć nie umiem.
22 sty 14:22
wredulus_pospolitus:
to nie jest prawdą chyba że masz tam:
4100 + 4100 + 4100 + 4100 <−−− 4 razy po 4100
22 sty 14:22
exo: 4 do potęgi 100 +4 do potegi 100 +4do potęgi 100 **
22 sty 14:23
exo: tak, coś mi się tam pokićkało z symbolami
22 sty 14:23
wredulus_pospolitus:
ale ile razy masz to 4
100 
trzy

a może jednak cztery razy masz po 4
100
22 sty 14:27
J: teraz się zgadza. 4*4100 = 41*4100=41+100=4101
22 sty 14:28
daras: to jak odcyfrowywanie hieroglifów
22 sty 14:50
exo: 4100 + 4100 + 4100
3 razy, nie cztery
22 sty 15:55
Ajtek:
Skoro masz 3 razy 4100 to na pewno nie będzie to 4101
22 sty 15:56
exo: a jakby było 4 razy to by wyszło?
Rozwiązywałem w jakimś zadaniu typu abcd i tak niby wyszło...
22 sty 15:59
Ajtek:
Jeżeli byś miał:
4100+4100+4100+4100=4100(1+1+1+1)=4100*4=4100*41=4101
22 sty 16:02