Wyzanczyć objętość bryły
kamill: Wyznaczyć objętość bryły ograniczonej walcem x2 + y2 = 2y i płaszczyzami z=0 ; z=y . Pomoże
ktoś ?
22 sty 14:21
wredulus_pospolitus:
no to jakie granice całkowania będą

i jaka funkcja podcałkowa
22 sty 14:25
kamill: nie mam pojecia

jak się za to zabrać
22 sty 14:27
wredulus_pospolitus:
Twoja wypowiedź nie jest odpowiedzią na żadne z moich pytań

czekam na odpowiedzi na moje pytania
22 sty 14:31
kamill: dzięki za pomoc
22 sty 14:32
wredulus_pospolitus:
pomóc chcę ... ale Ty mi na to nie pozwalasz ... a jeżeli dla Ciebie 'pomoc' = GOTOWIEC ... to
im szybciej zmienisz podejście do słowa 'pomoc' tym lepiej dla Ciebie
22 sty 14:33
Hajtowy: Lajk dla wredulusa
22 sty 14:34
Krzysiek: granice całkowania dla 'z' masz dane. Aby wyznaczyć granice całkowania dla 'x' i 'y' najlepiej
przejdź na współrzędne biegunowe (a jeszcze lepiej na biegunowe z przesunięciem)
wredulus co tak ostro
22 sty 14:35
wredulus_pospolitus:
Krzysiek ... ostro

... toć to jedna z moich łagodniejszych odpowiedzi na tych co się
obudzili, że jednak egzamin trzeba zdać

a najlepsze jest to ... że to można obliczyć BEZ liczenia granicy ... bo objętość tej bryły
wynosić będzie połowę objętości walca o r=1 i H=1.
22 sty 14:39
monika: funkcja podcalkowa to chyba rcos2φ+rsin2φ−2rsinφ, moze ktos powiedziec czy to dobrze?
22 sty 15:26
Krzysiek: nie wiem czy dobrze,zależy na jakie współrzędne przeszłaś i jaką całkę liczysz
Jak np.całkę potrójną i jeszcze masz tą funkcję podcałkową to na pewno źle.
22 sty 15:42