pochodna
blan: Pochodne oblicz pochodną eax ?
z jakiego wzoru to mam zrobić
22 sty 13:28
J: f'(x) = eax * a . Ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
22 sty 13:31
blan: Wynik się zgadza .Z tego wzoru f(g(x))=f(x)|*g(x)*g(x)|
22 sty 13:37
blan: Czyli jak ja to robie to nie powinnam mi cos takiego wyjść (ax−1)*eax?
22 sty 13:38
blan: a nawet exa=a*ex(a−1)
22 sty 13:39
blan: ?
22 sty 13:40
J: [f(g(x))]' = f'(x)*g'(x)
22 sty 13:40
blan: Może ktoś to rozwiązać krok po kroku bo nie rozumiem
.
22 sty 13:44
J: f(x) = eax czyli : f'(x) = eax
g(x) = ax czyli: g'(x) = a
f'(x)*g'(x) = a*eax
22 sty 13:44
blan: czyli co f(x) =a a g(x)=ex a pochodna ze stałej liczby to chyba zero
22 sty 13:52
blan: O dziękuje
22 sty 13:52
blan: czyli mam roumieć że jak mam funkcje e2x to pochodna e2x*2
22 sty 13:54
J: Nie.Jeśli ta funkcja to: e2*x to masz zwykła funkcje liniową, gdzie e2 jest wspóczynnikiem
kierunkowym prostej. Pochodna zatem to: e2
Natomiast pochodna z funkcji: e2x wynosi własnie: e2x*2
22 sty 13:58
wredulus_pospolitus:
mamy funkcję f(x) = e
x
nalezy zauwazyć, że 'e' to jest STAŁA

więc funkcja f(x) nie jest TYPU:
h(x) = x
α
tylko TYPU:
n(x) = α
x
dlatego nie można użyć wzoru, że f'(x) = x*e
x−1
tylko trzeba skorzystać ze wzoru: f'(x) = e
x * ln e = e
x * 1 = e
x
22 sty 14:29