ciagi
MATMA: Macie jakies pomysly prosze o POMOC !
Dla jakiej liczby n suma n poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego jest rowna 260, jesli
w tym ciagu
a1 = x
a2 = 3x + y
a4 = 5x − 2y
a6 = 17
22 sty 09:14
kika: a1+5r=17
r=3x+y−x=2x+y
x+3r=5x−2y
_____________
22 sty 09:26
MATMA: ii co dalej

jakies podpowiedzi ?
22 sty 09:27
MATMA: bo wyliczyłem ze 2 x = −5v tzn ze 5y = −2x i do tego r wstawiłem do tego rownania a
1 + 5r=
17 i z niego otrzymałem 11x + 5y = 17 wstawiłem 5y i wyszło ze x = 17/9 dobrze
22 sty 09:32
kika: tak
22 sty 09:50