Równanie różniczkowe liniowe
barto125: Proszę o pomoc, lub jakąś wskazówkę.
Równanie różniczkowe liniowe do zrobienia:
dy/dx sinx = y
Coś mi nie chce wyjść to zadanie, jakieś kosmiczne całki się robią z tego, proszę o pomoc.
22 sty 01:43
pigor: ..., no i jak tu ci pomóc , przecież tak nie wolno pisać studentowi,
a jeśli już to nie słyszałeś o nawiasach, bo taki zapis to oznacza równanie
dydx sinx= y i tyle, a czy na pewno o takie równanie ci chodzi
22 sty 01:56
barto125: | dy | |
| sinx = y, o o takie mi chodzi, przepraszam za błąd |
| dx | |
22 sty 02:02
pigor: ..., no to np. tak
dydx*sinx= y ⇔ dy*sinx= y*dx /:y*sinx ⇒
dyy=
dxsinx ⇒
⇒ ∫
dyy= ∫
dxsinx ⇔ ln|y|= ln|tg
x2| ⇒
y= tgx2+C . ...
22 sty 14:50
daras: student poszedł spać, a rano na kolokwium i nic nie słyszał o rozdzielaniu zmiennych
ale zaliczył
22 sty 14:52
barto125: Student pierwszy raz się nie uczył na noc przed kolokwium, tylko wcześniej zaczął.
Słyszał o zmiennych rozdzielonych, tylko z racji późnej pory z głowy wyleciało, żeby najpierw
uporządkować.
Dzięki Panowie, teraz już sobie poradziłem.
22 sty 15:27