kto mi przypomni jak obliczyć pierwiastek z pierwiastka np. a2= 32/ √3
ala: kto mi przypomni jak obliczyć pierwiastek z pierwiastka np. a2= 32/ √3
22 sty 00:23
ala: w liczniku pierwiastek z 2*16
w mianowniku pierwiastek z pierwiastka 3
22 sty 00:26
ala: a= 4√2/ ile bd w mianowniku?
22 sty 00:34
ala: pomoże ktoś?
22 sty 00:43
ICSP: 1. usuwam niewymierność z mianownika
2. Rozkładam wyrażenie pod pierwiastkiem w liczniku na czynniki pierwsze :
96 | 2
48 | 2
24 | 2
12 | 2
6 | 2
3 | 3
1
96 = 2*2*2*2*2*3 = 2
4 * 6
√96 =
√24 * 6 =
√24 *
√6 = 4
√6
22 sty 01:01
ala: jezeli a do kwadratu = w liczniku 32 w mianowniku √3 to samo a = 4√6 /3 ?
22 sty 01:06
ICSP:
| | √32 | | √32 | |
a = |
| albo a = − |
| |
| | 4√3 | | 4√3 | |
Teraz aby usunąć niewymierność mnożysz mianownik przez
4√33
22 sty 01:07
ala: bardzo dziekuję za wyjaśnienie
22 sty 01:12