Oblicz logarytm
asdfg: log
3 x + log
9 x =4,5
| | log3 x | |
log3 x + |
| = 4,5 / *log3 9 |
| | log3 9 | |
log
3 x + log
3 x = 9
log
3 x
2 = 9
Dalej nie mam pomysłu co z tym zrobić.
21 sty 23:03
ICSP: log3 9 = 2
Powinno być dla x > 0
2log3x + log3x = 9
3log3 x = 9
log3 x = 3
x = 27
21 sty 23:06
asdfg: 2log3x + log3x = 9
Skąd ten 2log3 x się wzięło skoro już wcześniej 2 logarytmy dodaję
21 sty 23:11
asdfg: Dobra nieważne już rozumiem o co chodzi.
21 sty 23:15
Janek191:
Lub tak :
log
3 x + log
9 x = 4,5 ; x > 0
log
3 x + log
32 x = 4,5
log
3 x +
12 log
3 x = 4,5
log
3 x = 3
x = 3
3 = 27
===========
22 sty 11:25