wykres funkcji
treska: −x4 + 5x3 +2x2 − 3
punkty zerowe wyszły mi x=0, x1=4, x2=1/4
jaki będzie wykres?
21 sty 22:52
treska: jaki bedzie wykres?
21 sty 22:53
ICSP: złe miejsca zerowe.
21 sty 22:54
treska: sorki x2= − 1/4
21 sty 22:55
ICSP: nadal źle.
Przecież tutaj nawet nie ma równania.
21 sty 22:58
treska:

czy tak?
21 sty 23:00
PW: Iloczyn miejsc zerowych to W(0) − jeżeli W ma cztery miejsca zerowe. Tutaj jednak nie wierzę
| | 1 | |
ani w 4, ani w |
| − może zła treść o 22:52? |
| | 4 | |
21 sty 23:04
ICSP: albo mówimy o miejscach zerowych pochodnej
21 sty 23:04
ICSP: Ja muszę iść.
PW mam nadzieję, że pomożesz koledze ?
21 sty 23:05
treska: −x4 + 5x3 +2x2 − 3
f'= −4x3 + 15x2 + 4x
x( −4x2 +15x2 +4x) = 0
x=0 , x1= 4 x2= −1/4
nie chce byc inaczej
21 sty 23:09
PW: treska, po pierwsze nie bredzić.
21 sty 23:12
PW: Aaaaa, liczysz pochodną! Szkoda, że nie napisałaś, że to miejsca zerowe pochodnej.
21 sty 23:14
PW: Miejsca zerowe pochodnej służą do znalezienia punktów, w których funkcja osiąga maksimum lub
minimum − jeszcze daleko do rysowania wykresu. Jeżeli będziesz go już rysować, to "od góry od
prawej" − jak by nie było, funkcja musi przyjmować wartości dodatnie dla dostatecznie dużych
x.
21 sty 23:18
treska: oki ,dz, nie mam juz sil,padam
21 sty 23:39