funkcja odwrotna
steve: wyznacz funkcję odwrotna do funkcji: y=44x − 4
21 sty 22:26
21 sty 22:34
BoosterXS: ICSP: mógłbyś wyjaśnić jak to zrobić? Wiem, że trzeba wyznaczyć x'a, x=1/4 a jak dalej wygląda
wyznaczanie f. odwrotnej ?
21 sty 22:43
ICSP: zamieniasz zmienne i wyznaczasz y :
y = 44x − 4
x = 44y − 4
Teraz za pomocą znanych Ci przekształceń musisz wyznaczyć tego równania y
21 sty 22:46
BoosterXS: więc np. jeśli mamy daną f. y=2x + 10 to odwrotną będzie x= 2y + 10 ⇒ y= 12 * (x−10)
21 sty 22:51
ICSP:
21 sty 22:55
BoosterXS: Podziękował
21 sty 22:56