Pomocy!!! Jutro ostatnia szansa zaliczenia!!! ;(
Tadeusz: 1. Wykonujemy n doświadczeń losowych, z których każde kończy się sukcesem z prawdopodobieństwem
θ lub porażka z prawdopodobieństwem 1 − θ . Wiadomo, ze θ∊ [a; b], gdzie a; b ∊ (0; 1) są
ustalone. Sformułować model statystyczny tego eksperymentu.
2. Wykonujemy ciąg niezależnych doświadczeń losowych, z których każde kończy się sukcesem z
prawdopodobieństwem θ lub porażka z prawdopodobieństwem 1 − θ . Doświadczenia wykonujemy
dopóki nie nastąpi pierwszy sukces. Sformułować model statystyczny tego eksperymentu.
3. W celu oszacowania nieznanej liczby ryb żyjących w pewnym jeziorze przeprowadzono
eksperyment. Odłowiono M ryb i oznakowano je, a następnie wpuszczono do jeziora. Po pewnym
czasie dokonano ponownego połowu i stwierdzono, ze spośród wyłowionych n ryb k jest
oznakowanych.
(a) Sformułować model statystyczny tego eksperymentu.
(b) Oszacować liczbę ryb żyjących w jeziorze, jeśli M = 1000, n = 1500, k = 50.
4. Z pewnej populacji o rozkładzie z wartością oczekiwana μ i wariancja σ2 wylosowano dwie
próbki rozmiaru n1 = 10 i n2 = 20. Dla każdej z nich obliczono średnia Xi, i = 1; 2.
(a) Który z następujących estymatorów przyjąć za ocenę wartości μ
μ1=1/2(X1 + X2) czy μ2=1/3X1 +2/3X2?
(b) Jak ocenić wariancje tych estymatorów?
(c) Czy istnieje najlepszy nieobciążony estymator μ postaci a1X1 + a2X2?
21 sty 22:09