G. Analityczna
Baryłka: Napisz równanie ogólne płaszczyzny przecinającej krawędź przecięcia płaszczyzn
pi1, pi2 i prostopadłej do płaszczyzny pi3.
pi1: x+y−z−3=0
pi2: 2x−y−3z−8=0
pi3: 2x−y+z−6=0
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś pozwolił mi z tym ruszyć
Dziękuję
21 sty 21:58
Baryłka: Podbijam
21 sty 22:30
pigor: ... pochylę się nad tym zadaniem ale nie teraz, bo oglądam tenis
22 sty 01:48
AS: Poszukaj we wcześniejszych postach,takie zadanie było
rozwiązywane.
22 sty 10:00
AS: Moja propozycja rózwiązania
Obieram dwa punkty należące do krawędzi wspólnej płaszczyzny
dla z = 0 , x = 11/3 , y = −2/3 , A(11/3,−2/3,0)
dla z = 2 ,x = 19/3,y = −4/3,z = 2 , B(19/3,−4/3,2)
Równanie szukanej płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + 1 = 0
11/3*A − 2/3*B + 0*C + 1 = 0 dla punktu A
19/3*A − 4/3*B + 2*C + 1 = 0 dla punktu B
2*A − B + C = 0 z warunku prostopadłości
Po rozwiązaniu mamy; A = 1/3 , B = 10/3 , C = 2/3
Stąd szukane równanie: x + 10*y + 2*z + 3 = 0
22 sty 12:14
AS: Korekta − pardon
Po rozwiązaniu mamy: A = −1/3 , B = −1/3 C = 1/3
Stąd szukane równanie: x + y − z − 3 = 0
(U mnie błąd w przepisywaniu)
22 sty 16:11
pigor: ..., tak tez mi wychodziło, bo znaleziona szukana płaszczyzna
jest

właśnie daną płaszczyzną π
1: i mam na nią inny sposób .
22 sty 18:27
true_mike: skąd D=1 jako wyraz wolny?
22 sty 22:34
AS:
Równanie płaszczyzny:
A*x + B*y + C*z + D = 0 |: D ≠ 0
| A | | B | | C | | D | |
| *x + |
| *y + |
| *z + |
| = 0 |
| D | | D | | D | | D | |
| | A | | B | | C | |
Kładąc |
| =A1 , |
| = B1 , |
| = C1 mamy |
| | D | | D | | D | |
A1*x + B1*y + C1*z + 1 = 0
23 sty 10:12