funkcje wielu zmiennych
ołówek: Dobry wieczór

Moje pytanie brzmi: czy licząc f'x(x,y) z funkcji f(x,y)=xe
3x−y2 mam zastosować wzór na
mnożenie pochodnych czy wynik będzie po prostu f'x(x,y)=e
3−y2 ?
21 sty 21:19
PW: Jaki znowu wzór na mnożenie pochodnych? To jest wzór na pochodną iloczynu. Tak "po prostu
opuścić iksa" (a właściwie zastąpić go jedynką) nie możesz − nie ma takiego twierdzenia.
21 sty 21:28
ołówek: Ok, czyli w tym przypadku mam zastosować wzór na pochodną iloczynu?
21 sty 21:32
ołówek: podbijam
21 sty 22:09
Maslanek: Tak
21 sty 22:16
ołówek: Nie da rady w ten sposób, to zadanie zajęłoby chyba z godzinę. Treść zadania jest taka:
wyznacz, o ile istnieją, ekstrema lokalne funkcji:
f(x,y)=xe3x−y2
Pomoże ktoś?
21 sty 22:43
Mila:
fx=1*e3x−y2+x*e3x−y2*3 = y traktujesz jak stałą
=e3x−y2*(1+3x)
fy=xe3x−y2*(−2y)=−2xye3x−y2 x traktujesz jak stałą
21 sty 22:43
ołówek: dzięki ludzie!
21 sty 23:11