udowodnij tożsamość trygonometryczną
zadanko: udowodnij tożsamość trygonometryczną
a)2sin2x−1=1−2cos2x
b)1/sinxcosx−cosx/sinx=tgx
21 sty 21:15
Ajtek:
a) 2sin2x+2cos2x=2
2(sin2x+cos*2x)=2
Działaj dalej.
21 sty 21:23
bezendu:
Cześć Ajtek ? Masz jakieś materiały odnośnie brył ?
21 sty 21:24
Ajtek:
Zerknij do swojego wątku

.
21 sty 21:25
Ajtek:
b)
Wspólny mianownik, później w liczniku jedynka trygonometryczna do zastosowania i działaj.
21 sty 21:33
PW: a) jest tak głupie, że myślę, iż autorowi chodziło o zastosowanie jedynki trygonometrycznej po
obu stronach − po prostu odejść od schematu "przekształcamy lewą aby dojść do prawej" i
przekształcić obie strony.
21 sty 21:51
Eta:
a) cos2α= cos2α
21 sty 21:52
Ajtek:
Cześć
PW 
.
Nie głupie tylko podchwytliwe

. A, że młodzież nie myśli, to już inna sprawa.
21 sty 21:52