Obliczyć całki : a)∫x^2 sin(5x) dx b)∫x^3+1 / x^2-4 dx
kasza: Obliczyć całki :
a)∫x2 sin(5x) dx
b)∫x3+1 / x2−4 dx
21 sty 21:11
kasza: haloo błagam o pomoc
21 sty 21:18
PW: a) przez części − obliczenie pochodnej x2 obniży stopień, a całkowanie sin(5x) jest łatwe.
Potem jeszcze raz.
21 sty 21:38
Mila:
b)
(x
3+1): (x
2−4)=x
−(x
3−4x)
=======
4x+1 reszta
| | 4x+1 | | 1 | | 4x+1 | |
∫xdx+∫ |
| dx= |
| x2+∫ |
| dx i teraz ułamki proste |
| | x2−4 | | 2 | | (x−2)*(x+2) | |
21 sty 22:07
Maslanek: a w (b):
x
3+1=(x
3−4x)+4x+1=x(x
2−4)+(4x+1)
| | x3+1 | | 4x+1 | |
Czyli |
| =1+ |
| |
| | x2−4 | | x2−4 | |
Drugi ułamek rozkładamy na ułamki proste
21 sty 22:09
Maslanek: | | x3+1 | | 4x+1 | |
Hm... Oczywiście: |
| =x+ |
| |
| | x2−4 | | x2−4 | |
21 sty 22:09
kasza: dobrze w tym a) wyszło mi −1/5 x2 cos(5x)+2/25 xsin(5x)+2/125 cos(5x)+C
tylko w tym b nie rozumiem.. mogłbyś jaśniej o co chodzi ztą resztą?
21 sty 22:11