Liczby zespolone
Maslanek:

Liczby zespolone
Wyznaczyć zbiór {z∊C/{0}: Arg(z)≤|z|}
Czy można postąpić w ten sposób?
Wiemy, że 0≤Arg(z)≤2π
Niech z=x+iy; x,y∊R
Wtedy |z|=
√x2+y2
Rozpatrzmy nierówność: Arg(z)≤|z|
Jeżeli 2π≤|z|, to na pewno nierówność jest spełniona, skąd x
2+y
2=(2π)
2
Teraz rozpatrując kolejno coraz dalsze wartości dla kolejnych liczb z Arg(z) mielibyśmy pewnego
ślimaczka zaczynającego się od (0,0) (bez punktu) do kolejno (0,π/2); (−π,0); (0,−3π/2);
(2π;0)
Jakby to wyglądało − rysunek

Nie mieści się

W każdym razie koło powinno dochodzić do (2π,0).
I zbiór, który by nas interesował, to ten na zewnątrz ślimaka oraz cała prawa część prostej y=0
Jak to wygląda?

Wolfram podpowiada tak:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Cz%7C%3E%3DArg%28z%29. Ale tutaj Arg(z) jest wzięty od −π do π z tego co mi się wydaje.
Co z moim mysleniem?