hm
Jarek: Blagam tez o pomoc

Obrót każdej z dwóch założonych jednocześnie firm wyniósł w pierwszym miesiącu 50.000zł. Obroty
z miesiaca na miesiac pierwszej z tych firm rósł w ciągu arytmetycznym, natomiast obrót
drugiej w ciągu geometrycznym, przy czym zarówno w drugim jak i w trzecim miesiącu obrót
pierwszej firmy był o 2000zł wyższy niż drugiej. Oblicz obrót kazdej z firm za I kwartał
21 sty 20:17
bezendu: A kiedy sam zrobisz jakieś zadanie ?
21 sty 20:21
Jarek: ale tu nie chodzi o to ja moge przedstawic swoje rozumowanie i mi nie wychodzi wgl
21 sty 20:23
Jarek: pomozesz ?
21 sty 20:27
Jarek: ?
21 sty 20:32
bezendu:
To kolejne zadanie z ciągów, gdzie masz ciąg arytmetyczny i geometryczny i musisz zrobić układ
równań, tyle Ci podpowiem bo już znikam.
21 sty 20:34
kika:
a1=50000 b1=50000
a2=50000+r b2=50000*q
a3=50000+2r b3=50000*g2 i teraz układ zgodnie z warunkami zadania
21 sty 20:43