ciagi
Jacek: Trzy liczby tworza ciag geometryczny. Jesli druga liczbe powiekszymy o 8 to otrzymamy ciag
arytmetyczny. jezeli ostatni wyraz cuagu arytmetycznego powiekszymy o 64 to ponownie otrzymamy
ciag geometryczny. Wyznacz ten ciag
to ja zapisałem
1) (a
1g)
2 = a
1 * a
1g
2
2) 2(a
1q +8) = a
1 +a
1g
2
3) (a
1g + 8)
2 = a
1 * ( a
1g
2 + 64)
zrobilem uklad takich trzech rownan dobrze jak to zadanie wgl zrobic prosze o pomoc nie radze
sobie
21 sty 20:02
bezendu:
Robiłem to zadanie przed chwilą

Zaraz wrzucę swoje rozwiązanie.
21 sty 20:06
bezendu:
a,b,c ciąg geometryczny
a,b+8,c ciąg arytmetyczny
a,b+8,c+64 ciąg geometryczny
b2=ac
2(b+8)=a+c
(b+8)2=a(c+64)
b2=ac
2b+16=a+c
b2+16b+64=ac+64
b2=ac
2b+16=a+c
16−64a+64=0 / :16
b2=ac
2b+16=a+c
b−4a+4=0 ⇒b=4a−4
c=7a+8
(4a−4)2=a(7a+8)
dokończ i nie mów, że źle bo jest dobrze !
21 sty 20:11
Bizon:
... pierwsze jest zbędne ... zauważ, że jest tożsamościowe −
21 sty 20:23