matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Statystyka
vaza1991:
Zmienna losowa ma rozkład wykładniczy ze średnią γ=50.Określ EX i δ oraz wyznacz prawdopodobieństwa P(x> 13).P(|X−12|<11).Znajdź liczbę a, taką że P(X<a)=0.7
21 sty 20:02
Krzysiek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_wyk%C5%82adniczy
jeżeli γ to parametr (a nie średnia którą masz policzyć )to EX=∫
−
∞
∞
xf(x)dx=∫
0
∞
xγe
−γx
dx
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wariancja
P(X>13)=1−P(X≤13) i odczytujesz z dystrybuanty
21 sty 20:09