Wyznaczanie zbiorow
Kamilz: Czesc, moglibyscie mi sprawdzic czy dobrze wyznaczylem A: i podpowiedziec/ewentualnie zrobic
zbior B: ?
A = {x nalezy do R: x2−x−6 =>0}
B = {x nalezy do R: x+3x−5 >0 }zab
W A: obliczylem delte i wyszlo mi x1 = −2, x2 = 3
wiec W A: x nalezy do <−2,3>
Ale za B nie wiem jak sie zabrac
21 sty 19:58
Kamilz: B =
5+3x−5 > 0 / * (x−5)
2
D = R\5
x+3x−5*(x−5)(x−5) > 0
(x+3)(x−5) > 0
x1 = −3
x2 = 5
Wiec x nalezy do (−3,5)
CZY to jest poprawne rozwiazanie tego zadania? Jest mi w stanie ktos sprawdzic to B

?
21 sty 20:14
5-latek: B x≠5
(x+3)(x−5)>0 to x nalezy (−oo −3)U(5,+oo)
21 sty 20:58
5-latek:
21 sty 21:02