udowodnij tożsamość trygonometryczną
sitku: udowodnij tożsamość trygonometryczną
a)cosxsin2x+cos3x=cosx
b)cos2x+tg2xcos2x=1
21 sty 19:54
5-latek: | | sin2x | |
b) L=cos2x+ |
| *cos2x= |
| | cos2x | |
21 sty 19:59
PW: a) Dowcip (dla studentów). Liczymy pochodne lewej i prawej strony
L'(x)−sinxsin2x+(cosx)•2•sinxcosx+3cos2x(−sinx) = −sinxsin2x − sinxcos2x =
−sinx(sin2x+xos2x) = −sinx
P'(x) = −sinx.
Pochodne obu stron są równe, a więc
L(x) = P(x) + C.
Wystarczy sprawdzić dla dowolnej wybranej x, że C=0.
21 sty 20:10