Liczby zespolone- postać trygonometryczna!
raba: Przedstaw w postaci trygonometrycznej
z=4−4i
Wiem, że mam obliczyć |z|−> wychodzi mi 4
√2
Następnie obliczam cosφ oraz sinφ−> wychodzi mi:
I tu mam problem... Co zrobić z tym sinusem? Bo ten minus muszę jakoś uwzględnić, ale nie wiem
niestety jak
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
21 sty 19:22
ICSP: a w której ćwiartce sinus jest ujemny oraz cosinus jest dodatni ?
21 sty 19:26
raba: No w IV ćwiartce, o i le dobrze pamiętam ;>
| | 3 | |
to muszę w przedziale ( |
| π,2π) operować, tak? Ale chyba wciąż nie wiem co potem |
| | 2 | |
21 sty 19:29
ICSP: Czyli ustaliłeś/aś że szukany kąt należy do IV ćwiartki. Wystarczy zatem znaleźć w tej ćwiartce
| | −√2 | |
taki α dla którego sinα = |
| |
| | 2 | |
Możesz to zrobić np tak :
| | −√2 | |
1. Rozwiązać równanie sinα = |
| i wybrać taki α który należy do IV ćwiartki. |
| | 2 | |
21 sty 19:31
ICSP: Oczywiście to samo możesz zrobić dla cosα, i chyba będzie to lepsze rozwiązanie. Cos jest w tym
| | √2 | |
przykładzie dodatni wiec łatwiej będzie Ci wyznaczyć rozwiązania równania cosα = |
| |
| | 2 | |
21 sty 19:32
raba: okej, chyba już pojąłem
| | √2 | |
Obliczyłem cosα= |
| , i otrzymany wynik normalnie już mogłem podstawić do postaci |
| | 2 | |
trygonometrycznej.
Dziękuję bardzo
21 sty 19:39