stereo
ocococ: Wyznacz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
w ktorym dwie przeciwległe krawedzie boczne i przekątna podstawy tworzą trójkąt prostokątny.
21 sty 19:22
Mila:

ΔACS− ΔRównoboczny
|AC|=k=a
√2
W ΔADS:
| | 1 | | a√7 | | a2√7 | |
PΔACS= |
| *a* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | a2√7 | |
PΔACS=PΔBCS= |
| *k*BE= |
| |
| | 2 | | 4 | |
teraz z tw. cosinusów
|DB|
2=|BE|
2+|BE|
2−2|BE|
2*cosα
dokończ
21 sty 20:33
dero2005:

d= a
√2
| | a | |
hs = √l2 − (a2)2 = |
| √3 |
| | 2 | |
a*h
s = n*l
d
2 = 2n
2 − 2n
2cosα
cosα =
21 sty 20:34
dero2005:
Mila: prostokątny
21 sty 20:36
Mila:
No, popatrz jak czytam. Dziękuję. A autorka milczy.
21 sty 20:50