Znajdź pochodną fukcji.
MartaSu: Potrzebuje pomocy/wyjaśnienia jak zacząć:
Zapisz pochodną funkcji:
a) y=|x| + |x+2|
b) |x2 −1|
Z góry dziękuję za pomoc.
21 sty 19:20
PW: a) Tak jak zawsze przy wartościach bezwzględnych − pozbyć się ich rozważając odpowiednie
przedziały. Uwaga na punkty, w których przepis na funkcję zmienia wzór.
21 sty 19:25
MartaSu: A mogę prosić o przykładowe rozpisanie dla jednego z przedziałów? Nie bardzo wiem jak do tego
podejść.
21 sty 19:36
PW: Proszę bardzo, choć to pytanie "licealne"
Dla x∊[0,∞) jest
|x| = x i także |x+2| = x+2,
a więc na tym przedziale mamy do czynienia z funkcją f(x) = x + x +2 = 2x +2.
Pochodną na tym przedziale obliczyć nietrudno.
Po rozpatrzeniu wszystkich możliwych przedziałów, to znaczy jeszcze (−∞, −2) i [−2, 0)
i uzyskaniu trzech "przepisów na f" warto to narysować, żeby zrozumieć ostrzeżenie o pochodnej
"na styku przepisów".
21 sty 19:57
MartaSu: Dziękuję, źle do tego podeszłam. zaczęłam można powiedzieć od końca. pytanie "licealne", bo
właśnie na lekcję matematyki w liceum potrzebne

Dziękuję za pomoc.
21 sty 20:22