matematykaszkolna.pl
Znajdź pochodną fukcji. MartaSu: Potrzebuje pomocy/wyjaśnienia jak zacząć: Zapisz pochodną funkcji: a) y=|x| + |x+2| b) |x2 −1| Z góry dziękuję za pomoc.
21 sty 19:20
PW: a) Tak jak zawsze przy wartościach bezwzględnych − pozbyć się ich rozważając odpowiednie przedziały. Uwaga na punkty, w których przepis na funkcję zmienia wzór.
21 sty 19:25
MartaSu: A mogę prosić o przykładowe rozpisanie dla jednego z przedziałów? Nie bardzo wiem jak do tego podejść.
21 sty 19:36
PW: Proszę bardzo, choć to pytanie "licealne" Dla x∊[0,) jest |x| = x i także |x+2| = x+2, a więc na tym przedziale mamy do czynienia z funkcją f(x) = x + x +2 = 2x +2. Pochodną na tym przedziale obliczyć nietrudno. Po rozpatrzeniu wszystkich możliwych przedziałów, to znaczy jeszcze (−, −2) i [−2, 0) i uzyskaniu trzech "przepisów na f" warto to narysować, żeby zrozumieć ostrzeżenie o pochodnej "na styku przepisów".
21 sty 19:57
MartaSu: Dziękuję, źle do tego podeszłam. zaczęłam można powiedzieć od końca. pytanie "licealne", bo właśnie na lekcję matematyki w liceum potrzebne emotka Dziękuję za pomoc.
21 sty 20:22