matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziedzina funkcji
Zosia:
wyznacz dziedzinę:
3x
2
+1
2
f(x)= P{
} +
x
2
− 6x + 9
x
3x
2
+1
K{ x≠0 &
≥ 0 &x
2
− 6x + 9 > 0 }
x
2
− 6x + 9
21 sty 18:43
Zosia:
poprawka wysłane za wcześnie
3x
2
+1
2
f(x) =
√
+
− pierwiastek na całym wyrażeniem
x
2
− 6x + 9
x
zał x≠0.
3x
2
+1
≥ 0
x
2
− 6x + 9
x
2
− 6x + 9 > 0
3x
2
+1
≥ 0
x
2
− 6x + 9
x
2
− 6x + 9 Δ= 36 − 36= 0 x
0
= 3 jaki ułamek powstaje w tym momencie
3x
2
+1
x − 3
3x
2
+1 − brak rozwiązań
−1
x
2
≠
3
21 sty 18:50
Zosia:
?
21 sty 19:22
Hajtowy:
x
0
=3 (x−3)
2
≠ 0 x ≠ 3 x ≠ 0 D=R−{0;3}
21 sty 19:33