równanie
madziaa: rozwiąż równanie −2x2+x+3=(2x+3)2−5x2−6x
21 sty 18:41
5-latek: Wiesz jak sie rozwiazuje rownania kwadratowe ?
Znasz wzory skroconego mnozenia ? To w czym masz problem ?
21 sty 18:42
anodyna: −2x2+x+3=(2x+3)2−5x2−6x
1. Zastosowanie wzoru skróconego mnożenia: na kwadrat sumy.
−2x2+x+3=4x2+12x+9−5x2−6x
2. Redukcja wyrazów podobnych:
−2x2+x+3=−x2+6x+9 /+2x2−x−3
3. Przeniesienie na jedną stronę:
x2+5x+6=0
4. Obliczenie delty dla równania kwadratowego:
Δ=52−4*1*6 =25−24=1
5. Spierwiastkowanie delty
√Δ=1
6. Miejsca zerowe:
x1= −5+12= −2
x2= −5−12= −3
Odpowiedź:
Rozwiązaniem równania −2x2+x+3=(2x+3)2−5x2−6x jest x=−2 i x=−3.
21 sty 19:08