ciagi
Jacek: Ciag arytmetyczny składa sie z 11 wyrazów,z których pierwszy jest rowny 24. Pierwszy, piaty i
jedenasty wyraz tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz wszystkie wyrazy ciagu arytmetycznego.
Ja robiłem tak pierwszy wyraz w ciagu arytmetycznym to 24 drugi wtraz do 24 +r pozniej 24 + 2 r
itd wszystko to zsumowalem i przyrownalem do 0 nastepnie z wyrazow pierwszy = 24 piaty = 24
+ 4r oraz jedenasty 24+10r zrobilem z wlasnosci b2 = a * c i mi zle wychodzi prosze o pomoc !
emotka
21 sty 18:24
bezendu:
a1=24
a1,a1+4r+a1+10r ciąg geo
(a1+4r)2=a1(a1+10r)
(24+4r)2=24(24+10r)
dokończ
21 sty 18:26
Jacek: nie moze byc r = 48 a teraz podstaw sobie 48 do tego b2 = a * c lewa nie bedzie rowna prawej !
21 sty 18:33
Jacek: 
pomoze ktos
21 sty 18:38
Jacek:
21 sty 18:42
Mila:
24,24+4r,24+10r kolejne wyrazy c.g.
Oblicz r wg wzoru bezendu, będzie dobrze.
21 sty 18:42
Jacek: no to licze (24+4r)
2 = 24*(24+10r)
i wychodzi r = 48 A teraz podstaw sobie to r= 48 to wyzszego wzoru i nie wyjdzie L = P wiec ni
jest to ciag geomteryczny PROSZE POMOZ !
21 sty 18:44
Mila:
(24+4r)2=24*(24+10r)
576+192r+16r2=576+240r
16r2−48r=0 /:16
r2−3r=0
dokończ, daj odp.
21 sty 18:46
Jacek: √Δ = 3 a wiec r1 = 0 r2 = 3
21 sty 18:50
Jacek: zgadza sie

dzieki wielkie !
21 sty 18:51
Mila:
Po co liczysz Δ?
r2−3r=0⇔r(r−3)=0
r=0 lub r−3=0
r=0 lub r=3
Masz jeden ciąg stały, a drugi rosnący.
21 sty 18:53