Ciagi
Jacek: Ciag geometryczny składa sie z 11 wyrazów,z których pierwszy jest rowny 24. Pierwszy, piaty i
jedenasty wyraz tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz wszystkie wyrazy ciagu arytmetycznego.
Ja robiłem tak pierwszy wyraz w ciagu arytmetycznym to 24 drugi wtraz do 24 +r pozniej 24 + 2 r
itd wszystko to zsumowalem i przyrownalem do 0 nastepnie z wyrazow pierwszy = 24 piaty = 24
+ 4r oraz jedenasty 24+10r zrobilem z wlasnosci b
2 = a * c i mi zle wychodzi prosze o pomoc !
21 sty 18:18
Godzio:
Bo Twój ciąg jest geometryczny, a nie arytmetyczny
21 sty 18:20
Jacek: oj w poleceniu jest arytmetyczy zle przepisalem
21 sty 18:21
Jacek: to jak
21 sty 18:21