?
Romaro: | | 6*3,65*10−3 | |
3√ |
| = |
| | 3,14*7800 | |
21 sty 17:44
Romaro: 9,6*10−3 ale dlaczego ? jak to rozpisać ?
21 sty 17:50
Mila:
| | 6*3.65*10−3 | | 21,9*10−3 | |
( |
| )1/3=( |
| )1/3= |
| | 3,14*7,8*103 | | 24.492*103 | |
| | 21.9 | | 10−3 | |
=( |
| * |
| )1/3≈(0.89)1/3*10−2 |
| | 24.492 | | 103 | |
=
3√0.89*10
−2≈0.96*10
−2=9,6*10
−3
21 sty 18:19
Romaro: dziękuje bardzo, a możesz mi jeszcze napisać jak w prosty sposób obliczyć n√a bez użycia
kalkulatora naukowego. na przykładzie 3√0.89
21 sty 19:21
Mila:
Metodą prób i zwykły kalkulator.
to liczę za pomoca kalkulatora
3√0,890≈0,9, 0,93=0,729 to liczę w pamięci, za mało
3√0,890≈0,95, 0,953≈0,857 to liczę za pomoca kalkulatora, za mało
3√0,890≈0,96 0,963≈0,8847 to już bliskie, z niedomiarem
3√0,890≈0,97 0,973≈0,912 z nadmiarem, wybierasz w zależności od potrzeb
21 sty 19:51
Romaro: aha dzieki już myślałem że korzystasz z jakiegoś algorytmu.
21 sty 20:17
Romaro: ale dla n większego jest trochę ciężko twoją metodą.
21 sty 20:25