Funkcja złożona sklejana.
matt: Mógłby ktoś wytłumaczyć jak się składa funkcję sklejaną, tzn. wiem że rozpatruję się 4
przypadki, ale nie wiem co gdzie ma być. Jak zrobić np. coś takiego:
| | ⎧ | 2x+1, x<0 | |
| g(x)= | ⎩ | x+3, x≥0 |
|
Wyznacz fog, gof
21 sty 17:44
PW: To mniej więcej tak samo jak przy równaniach z wartością bezwzględną − wyznaczasz trzy
przedziały, na których przepisy dla obu funkcji są znane i na każdym z nich składasz osobno.
21 sty 18:41
PW: Oczywiście ważne są wartości jakie osiąga pierwsza funkcja na danym przedziale, może nie być
tak bardzo łatwo.
Przykład. Dla x≥0 jest g(x) = x+3 − funkcja ta osiąga wartości z przedziału [3,∞). Złożenie
f(g(x))
będzie więc łatwe: dla u≥1 (a więc i dla u≥3) dla f(u) obowiązuje "górna definicja": f(u) =
u2.
f(g(x)) = (x+3)2 dla x∊[0,∞).
Funkcja g(x) = 2x+1 na przedziale (−∞,0) osiąga zarówno wartości z przedziału (−∞,1) jak i z
przedziału [1,∞). Ustalić dla jakich x tak się dzieje i zastosować dwa różne wzory dla
złożenia.
21 sty 19:21