Równania i nierówności pomocy plisss
Madzia: liczba rzeczywistych rozwiązań równania x(x2+4)(x3+8)(x4+16)=0 jest równa:
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
21 sty 17:39
5-latek: Rozwiaz takie rownania x=0 lub x2+4=0 lub x3+8=0 lub x4+16=0
21 sty 17:41
anodyna: x(x2+4)(x3+8)(x4+16)=0
⇔ (x=0 ∨ x2+4=0 ∨ x3+8=0 ∨ x4+16=0) ⇔
⇔ (x=0 ∨ x2=−4 ∨ x3=−8 ∨ x4=16) ⇔
⇔ (x=0 ∨ x=−2)
Komentarz:
x2=−4 − sprzeczność!
x4=−16 − sprzeczność!
Liczba podniesiona do parzystej potęgi jest zawsze dodatnia.
x3=−8 ⇔ x= −2, bo: (−2)3=(−2)*(−2)*(−2)=−8
Odp.:
Liczba rzeczywistych rozwiązań równania x(x2+4)(x3+8)(x4+16)=0 jest równa: b) 2.
21 sty 17:50