POLE CAŁKOWITE GRANIASTOSŁUPA PROSTEGO TRÓJKĄTNEGO
anodyna: 9.41 Oblicz pole powierzchni całkowitej prostego graniastosłupa trójkątnego, którego wysokość
ma długość 50 cm, a krawędzie podstawy 40 cm, 13 cm, 37 cm.
Pp − pole podstawy;
PB − pole powierzchni bocznej;
H − wysokość graniastosłupa;
a, b, c − krawędzie podstawy graniastosłupa;
p − połowa obwodu trójkąta;
P1, P2, P3 − pola ścian bocznych;
Dane:
a= 40cm, b= 13cm, c= 37cm
H= 50cm
Szukane:
Pc= 2*Pp+PB= ?
Rozwiązanie:
PB= P1+P2+P3
1. Żeby obliczyć POLE POWIERZCHNI BOCZNEJ, liczę pola kolejnych ścian bocznych:
P1= 50cm * 40cm = 2000cm2
P2= 50cm * 13cm = 650cm2
P3= 50cm * 37cm = 1850cm2
PB= 2000cm2 +650cm2 +1850cm2=4500cm2
2. Korzystając z wzoru Herona, liczę POLE PODSTAWY graniastosłupa:
p= 12*(40 cm+13 cm+37 cm)=12*90 cm= 45 cm
Pp= √45 *(45 − 40)*(45 − 13)*(45 − 37)=√45 *5 *32 *8= 240cm2
3. Liczę POLE POWIERZCHNI CAŁKOWITEJ:
Pc= 2*240cm2 +4500cm2 =4980cm2
Odpowiedź:
Pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa jest równe 4980cm2.
21 sty 17:36