| π | ||
y=2sin(x+ | ) | |
| 6 |
| √3 | 1 | |||
y=2*( | sinx+ | *cosx)⇔ | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
y=2*(sinx*cos | +sin | *cosx)⇔ | ||
| 6 | 6 |
| π | ||
y=2*sin(x+ | ) | |
| 6 |
| π | ||
−1≤sin(x+ | )≤1 /*2 | |
| 6 |
| π | ||
−2≤2sin(x+ | )≤2 | |
| 6 |
| π | ||
sin (x+ | )=−1 | |
| 6 |
| π | 3π | |||
x+ | = | +2kπ | ||
| 6 | 2 |
| 3π | π | |||
x= | − | +2kπ | ||
| 2 | 6 |
| 4π | ||
x= | +2kπ | |
| 3 |
| π | ||
sin (x+ | )=1 | |
| 6 |
| 3π | ||
Witam, trochę późno piszę. nie wiem za bardzo z kąd się wzięło | ? | |
| 2 |
| π | ||
x=− | +2kπ | |
| 2 |
To jest to samo co u Ciebie, ja podaję rozwiązanie w przedziale <0,2π>
Jeżeli w Twoim podstawisz
k=1, to masz :
| −π | 3π | |||
x= | +2π= | |||
| 2 | 2 |
| π | ||
aha, to mam pytanie ( tak mnie uczyli w szkole), jak sin jest ujemny np: − | to muszę ten | |
| 2 |
| −π | ||
sinx=−1⇔x= | +2kπ, | |
| 2 |