.
Piotr 10: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość H i tworzy z krawędzią boczną kąt
600. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i
równoległą do jednej z krawędzi bocznych.
Nie wiem jak narysować pole przekroju ostrosłupa zbytnio, mogę prosić o pomoc ?
21 sty 17:08
Godzio:

Rysunek taki sobie, ale jakoś jest

Niebieski obszar − szukany przekrój
Czerwony obszar − trapez, chciałem przez to pokazać, że wysokość tego przekroju jest równoległa
do odpowiedniej krawędzi bocznej (kąt między przekrojem, a płaszczyzną podstawy jest taki sam
jak między krawędzią boczną i płaszczyzną podstawy)
21 sty 17:14
Piotr 10: Dzięki, eh ciężko z tymi przekrojami
21 sty 17:32
Piotr 10: | | H2√3 | |
Czy pole tego przekroju to P= |
| ? |
| | 9 | |
21 sty 17:42
Piotr 10: ?
21 sty 17:52
Godzio: Ile CI wyszła podstawa i wysokość przekroju ?
21 sty 18:15
21 sty 18:31
Godzio:
Podstawa na pewno jest źle, bo to jest przekątna podstawy ostrosłupa, a on ja równa 2H√3
21 sty 18:36
Piotr 10: Po raz kolejny źle tg użyłem, wszystko mi się myli, podstawa teraz dobrze mam 2√3H
21 sty 18:40
Godzio:

d = 2H
√3
Mamy trójkąt równoboczny, więc h = H
21 sty 18:40
Piotr 10: a wysokość przekroju ?
21 sty 18:43
Piotr 10: Godzio możesz zerknąć? Kompletnie sobie nie radzę z zadaniami ,które dostałem
21 sty 19:06
Godzio: Ten rysunek jest odnoście wysokości

h = H (trójkąt składa się z krawędzi bocznych i przekątnej podstawy)
21 sty 19:08
Piotr 10: Ja to tego nie widzę

. Ale dobra, jutro spróbuję, dzięki za pomoc
21 sty 19:18
Mila:

H=|SO|
α=60
o
β=30
o
W ΔSOE:
|AO|=
√3*H
|DB|=2
√3*H
| | 1 | |
OE= |
| |AS| z tw. Talesa. |
| | 2 | |
|AS|=2H
|OE|=H
Masz odpowiedź?
21 sty 20:13
Piotr 10: Mila nie mam odpowiedzi niestety. Chciałbym się zapytać czy robić takie zadania z
przekrojami w ostrosłupach, bo mam trochę ich od pani ze szkoły, ale po prostu nie umiem tego
robić. Problem zaczyna się z rysunkiem przekroju. I nie wiem czy robić te zadania czy nie,
skoro i tak nie wiem jak to robić. Może takie coś na maturze wystąpić ?
21 sty 22:11
Eta:
Na rozszerzeniu? .... więcej niż pewne, że będą
21 sty 22:15
Mila:
Więcej niż pewne, będą.
21 sty 22:16
Piotr 10: :(
21 sty 22:16
Mila:
Rozwiązywać z przekrojami.
21 sty 22:16
Godzio:
W stereometrii ważne jest, żeby sobie przenosić wszystkie interesujące Cię figury przenosić na
płaszczyznę

(tutaj powinieneś narysować sobie szukany przekrój i ten przekrój co ja rysowałem, składający
się z dwóch krawędzi bocznych i przekątnej podstawy )
21 sty 22:27