matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Michał:
2
Cześć. Jak mogę rozwiązać taką całkę: ∫
dx ? Proszę o pomoc
x
2
21 sty 16:49
Basia:
= 2∫x
−2
dx i poszukaj w tablicach jak się liczy ∫x
α
dx dla α≠ −1
2
ma wyjść: −
+C
x
21 sty 16:52
Michał:
2
x
−
1
Robię to tak: ∫
dx = 2∫x
−
2dx = 2 *
x
2
−1
Jak to dalej przekształcić?
21 sty 16:56