Zadanie z wklęsłości/wypukłości
stimplay: Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości dla funkcji:
1. y=1/x2+1
2. y= ln(x)/x
21 sty 16:30
wredulus_pospolitus:
znasz 'procedurę'

z czym masz problem
21 sty 16:32
stimplay: Wiem, że trzeba wyliczyć pierwszą i drugą pochodną, ale po prostu nie potrafię się za to
zabrać. Kompletna pustka w głowie.
21 sty 16:34
PW: 1.
| 1 | |
| to iloraz. Wzór na pochodną ilorazu |
| x2+1 | |
| | f()x | |
[ |
| ] ' = (patrz w tablicach) |
| | g(x) | |
Dla ułatwienia dodam, że f(x) = 1 i g(x) = x
2+1.
21 sty 19:33
stimplay: Tyle to sam wiem, gubię się w obliczeniach drugiej pochodnej, w późniejszym wyznaczaniu miejsc
zerowych.
21 sty 19:35
PW: No to masz kłopoty rachunkowe, a nie "nie potrafię się za to zabrać".
21 sty 19:45
stimplay: W takim razie prosiłbym o rozwiązanie tych zadań,a nie dawanie "dobrych" rad, bo wychodzi na
to,
że mam "kłopoty rachunkowe".
21 sty 20:06
PW: Odmawiam, to nudne − liczenie pochodnej
21 sty 20:14
stimplay: | | 1 | |
Gdzie popełniam błąd, skoro wychodzą mi pierwiastki −/+√ |
| |
| | 3 | |
21 sty 20:17