Ile jest słow o długósci 4
Adrian: Zbiór {a,b,c,d,e,f,g}
Ile jest słów o długości 4 w których "c" występuje dokładnie raz, a wszystkie litery są różne !
21 sty 16:11
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
c X X X <−−− ile jest takich kombinacji

(za X wstawiasz różne litery)
21 sty 16:27
Adrian: i mam poklei podstawiać ? Zajmie mi to z 20 min
a to jedno z paru zadań na kolokwium z logiki :<.
21 sty 16:36
Daniel:
1.Ustawiamy sobie c na 1. miejscu
c X X X
w miejscach X mają się znajdować litery a b d e f g bez powtórzeń czyli obliczamy
2.c może być na 2, 3 lub 4 miejscu a pozostałe litery również będą miały 20 kombinacji czyli
ostateczny wynik to:
20*4=80
21 sty 16:45
Adrian: Dzieki jesteś wielki !
21 sty 16:46
wredulus_pospolitus:
to co zrobił Daniel jest źle

dlaczego

ponieważ przyjął że kolejność nie odgrywa roli ... a to wielki błąd
prawidłowa odpowiedź to będzie
c X X X <−−− takich 'sytuacji' będzie 6*5*4 = 120
i teraz 120*4 = 480
21 sty 19:10
Bojek:
Możesz to rozpisać jakoś bardziej ?
bo jest wielki szum z tym zadaniem

!
21 sty 19:31
Bojek: ?
21 sty 20:06
Kingsize: Musisz wykorzystać wzór na wariancję bez powtórzeń : N{{ n! }{ (n− k)! }
Wtedy bierzesz pod uwagę wszystkie litery, więc :
Tak jak powiedział wredulus to tylko 1 kombinacja dlatego mnożysz razy 4, żeby "c" znalazło się
na każdym wyżej podanym (przez wredulusa) "x", stąd :
120 * 4 = 480
21 sty 21:32
Eta:
Nie na "waria
ncję".... tylko na wariację
21 sty 21:49
Krzaczek:
@Kingsize
Użyłeś znaku Newtona a po prawej od znaku "=" piszesz już coś, co nie jest równe temu, co
znajduje się po lewej od "=".
20 sty 16:20