Funkcja homograficzna
Krezz: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych wszystkich punktów płaszczyzny o
| | ax+2 | |
współrzędnych (a,b) dla których funkcja F(x)= |
| jest funkcją homograficzną, malejącą |
| | x+b | |
w każdym z przedziałów (−
∞,2),(2,+
∞)
21 sty 16:04
Krezz: Umie ktoś to zrobić
21 sty 16:58
Krezz: Bardzo proszę o pomoc
21 sty 17:14
Krezz: Może mi ktoś pomóc?
21 sty 17:38
Panko:
| | | |
y=F(x) Jest homografią ⇔ det | ≠0 ⇔ab≠2 |
| | |
y=F(x) Jest homografią malejącą ⇔ab≠2 ∧ a>0
y=F(x) jest homografią malejącą w (−,
∞ , 2) ; (2 ,
∞) ⇔ab≠2 ∧ a>0 ∧ −b=2
Należy zaznaczyć zbiorek : ab≠2 ∧ a>0 ∧ −b=2
b=−2 −−−−−−prosta
a>0 −−−−−półpłaszczyzna otwarta
ab=2 −−−−−hiperbola
21 sty 17:53
Krezz: W odpowiedziach mam połprostą poziomą zaczycznającą sie w (−1,−2) idęca w prawo

Dlaczego a ma być większe od ? Nie rozumiem tej odpowiedzi w podręczniku
21 sty 18:19