oblicz granice funkcji
monika: Oblicz granice funkcji f(x)= x2+x−6x−2 x0=2
21 sty 15:51
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
niech: h(x) = x
2+x−6
h(2) = 0
czyli h(x) jest podzielne przez (x−2)
| | (x2+x−6) | | (x−2)*(coś co masz wyznaczyć | |
zapisz w takim razie f(x) = |
| = |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
redukujesz i masz wyliczoną już praktycznie granicę
21 sty 16:34
monika: i wyjdzie 00 i co w takim wypadku?
21 sty 16:48
wredulus_pospolitus:
moniko ... jak skrócisz (x−2) to już nie będzie:
1) ułamka
2) symbolu nieoznaczonego
21 sty 19:11