matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Max
Jafl:
Maksimum funkcji: f = x
1
+ x
2
Warunki ograniczające: 2x
1
+ x
2
≤ 6 x
1
≤ 10 x
2
≤ 4 x
1
, x
2
≥ 0 I teraz robię z tego układ 2x
1
+ x
2
+ z
1
= 6 x
1
+ z
2
= 10 x
2
+ z
3
= 4 2.krok x
1
= t
1
x
2
= t
2
z
1
= 6 − 2t
1
− t
2
z
2
= 10 − t
1
z
3
= 4 − t
2
Mogę z tego wyznaczyć jedno rozwiązanie bazowe (0 0 6 10 4), ale co dalej?
21 sty 15:42
wredulus_pospolitus:
a nie prościej po prostu zrobić to graficznie
z nierówności wychodzi taki zbiór:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%5B2x1+%2B+x2+%E2%89%A4+6%2C+x1+%E2%89%A4+10%2C++x2+%E2%89%A4+4%2C+x1%E2%89%A5+0%2C+x2+%E2%89%A5+0%5D+
naturalnie rozwiązaniem będzie dowolny punkt na 'prawym brzegu' zbioru
21 sty 16:31