Funkcje 3 zadania
Kamil: Cześć, potrzebuje pomocy. Jeżeli moglibyście rozwiązać te zadania i wytłumaczyć mi o co w nich
chodzi, to byłbym wdzięczny.
1. Wyznacz maksmalna dziedzine funkcji zadanej wzorem:
| | √log(x − 1) | |
b) f(x) = |
| |
| | x2 − 1) | |
2. Sprawdź róznowartosciowosc funkcji:
3. Dane sa funkcje
| | {pi} | |
f(x) = sin x dla E [0, |
| ] |
| | 2 | |
| | {pi} | |
−sin x + 2 dla x E ( |
| , {pi} ] |
| | 2 | |
| | 4 | | {pi} | |
g(x) = |
| x dla x E [0, |
| ] |
| | {pi} | | 2 | |
| | {pi} | |
2 dla x E ( |
| , {pi} ] |
| | 2 | |
Obliczyc h = g * f.
21 sty 15:41
Basia: nad okienkiem, w którym piszesz masz symbole: π, ∊ i wiele innych
21 sty 15:48
Kamil: fakt, dopiero zauważyłem, gdyby dało się edytować to bym zmienił.
21 sty 15:50
Basia:
ad.1a
| | log(16−x2) | |
f(x) = |
| |
| | π4−arcsinx | |
1. 16−x
2>0 ⇔ x∊(−4;4)
i
| | √2 | | √2 | |
2. arcsinx ≠ π4 ⇔ x≠ |
| (bo sinπ4 = |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
czyli
ad.1b
1. x−1>0 bo jest logarytmowane
2. log(x−1)≥0 bo jest pod pierwiastkiem
3. x
2−1≠0 bo jest w mianowniku
1. x>1
2. log(x−1)≥log1 ⇔ x−1≥1 ⇔ x≥2
3. x≠ −1 ∧ x≠1
czyli x∊<2;+
∞)
21 sty 15:59
Kamil: Dziękuję bardzo.
21 sty 16:04
Basia:
ad.2a
x
1(1+|x
2|) = x
2(1+|x
1|} ⇔
x
1 + x
1*|x
2| = x
2 + x
2*|x
1|
1. x
1,x
2≥0 mamy
⇔ x
1+x
1*x
2 = x
2 + x
1*x
2 ⇔ x
1 = x
2
2. x
1,x
2<0 mamy
⇔ x
1 − x
1*x
2 = x
2 −x
1*x
2 ⇔ x
1=x
2
3. x
1≥0 i x
2<0
⇔ x
1 − x
1*x
2 = x
2 + x
1*x
2 ⇔ x
1 − 2x
1x
2 = x
2 ⇔
| | x2 | |
x1(1−2x2) = x2 ⇔ x1 = |
| |
| | 1−2x2 | |
ale to jest niemożliwe, bo jeżeli
| | x2 | |
x2<0 ⇒ −2x2>0 ⇒ 1−2x2>0 ⇒ |
| <0 a x1 miało być nieujemne |
| | 1−2x2 | |
4. x
1<0 i x
2≥0 identycznie
czyli funkcja jest różnowaretościowa
21 sty 16:12
Basia:
zad3.
x∊[0;
π2] ⇒ sinx∊[0;1]⊂[0;
π2] ⇒
| | 4 | |
h(x) = g(f(x)) = g(sinx) = |
| *sinx |
| | π | |
x∊(
π2;π] ⇒ sinx∊[0;1) ⇒ −sinx∊(−1;0] ⇒ −sinx+2∊(1;2]
no to trzeba to rozbić na dwa przedziały (1;
π2]⊂[0;
π2] i (
π2;2]⊂(
π2;π]
| | 4−π | | 4−π | |
−sinx+2 = π2 ⇔ sinx = 2−π2 = |
| ⇔ x=arcsin |
| |
| | 2 | | 2 | |
i mamy
x∊(
π2;arcsin
4−π2] ⇒ −sinx+2∊(1;
π2] ⊂ [0;
π2] ⇒
| | 4 | |
h(x) = g(f(x)) = g(−sinx+2) = |
| *(−sinx+2) |
| | π | |
x∊(arcsin
4−π2; π] ⇒ −sinx+2∊(
π2;π] ⇒
h(x) = g(f(x)) = g(−sinx+2) = 2
o ile się nie pomyliłam; może ktoś jeszcze sprawdzi
21 sty 16:41
Kamil: Dzięki Ci wielkie. Trochę nie rozumiem w zadaniu 2 skąd się bierze x1,x2≥0, x1,x2<0 itp.
21 sty 17:08