chemia, reakcja redox
alfa i omega: 2 rekcje, należy tylko dobrać współczynniki, jak ktoś protrafi to proszę o pomoc
C2H5OH + K2Cr2O7 + H2SO4 = K2SO4 + Cr2(SO4)3 + CO2 + H2O
C2H5OH + KMnO4 + H2SO4 = K2SO4 + MnSO4 + CO2 + H2O
21 sty 14:57
ciekawsky: w takich reakcjach uzywaj oxidation number albo ew. podstawienia algebraicznego (na 7
zmiennych)
12 KMnO4 + 5 C2H5OH + 18 H2SO4 = 6 K2SO4 + 12 MnSO4 + 10 CO2 + 33 H2O
21 sty 16:31
Gong: @ciekawsky
a może to jakoś rozpisać co tutaj robiłeś i jak do tego doszedłeś?
21 sty 16:58
ciekawsky: Nie krępuj się, jeśli o to Ci chodzi

Jeśli chcesz, żebym rozpisał to wybierz metodę i jutro mogę to zapisać, bo dziś już znikam.
Rzecz w tym, że nie lubię pisać w formie elektronicznej tylko wolę na kartce (tak jakoś mam), a
kolega prosił jedynie o podanie wspolczynnikow
21 sty 17:08
Gong: Szczerze mówiąc to nie znam żadnej metody.
Po prostu mam jutro z tego kolokwium.
Wykładowca rozwiązał kilka takich przykładów na tablicy, i tyle. Mamy umieć, ale ja nic z tego
nie czaję.
21 sty 17:12