Dla jakich wartości parametru m równanie cos x + p{3} sin x = log m^2 ma rozwiąz
Zosia: Dla jakich wartości parametru m równanie cos x +
√3 sin x = log m
2 ma rozwiązania
m ∊< 0,1; 10>
jednak we wskazówce mamy
| | 1 | | √3 | |
cos x + √3sin x = 2 * ( |
| cos x + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
oraz wynik m ∊< 0,1; 10> m ∊<− 10; 0,1>
? Z jakiej własności skorzystano?
21 sty 12:59
PW: Wskazówka jest bzdurna, wystarczy pomnożyć po prawej stronie przez 2.
Problem w tym zadaniu to znalezienie zbioru wartości funkcji
f(x) = cosx +
√3 sinx.
Oszacowania sumy cosx +
√3 sinx można dokonać stosując nierówność Cauchy'ego−Buniakowskiego
(0) (a
1b
1+a
2b
2)
2 ≤ (a
12+a
22)(b
12+b
22):
(1•cosx +
√3•sinx)
2 ≤ (1
2+(
√3)
2)(cos
2x+sin
2x)
(1•cosx +
√3•sinx)
2 ≤ 4•1
(1) −2 ≤ 1•cosx +
√3•sinx ≤ 2.
Pytanie − czy nierówność (1) tylko ogranicza dziedzinę funkcji f, czy pokazuje ją dokładnie
jako przedział [−2, 2]. Odpowiedź znajdziemy sprawdzając w założeniach nierówności
Cauchy'ego−Buniakowskiego, kiedy ma miejsce równość. Można też wskazać konkretne x, dla
których
cosx +
√3sinx = 2
| | π | | 1 | | 3 | |
− to łatwe, dla x= |
| jest cosx= |
| , zaś √3sinx = √3U{√3{2} = |
| . Spróbuj |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
znależć x dla lewego krańca nierówności (1).
Wygląda na to, że prosta y = logm
2 musi "dziabnąć" wykres wahajżcy się między −2 i 2., czyli
−2 ≤ logm
2 ≤ 2
−2 ≤ 2 log|m| ≤ 2
−1 ≤ log|m| ≤ 1, m≠0.
Niestety nie umiem rozwiązać tego bez skorzystania z nierówności (0), co jest pewnie możliwe,
ale nie widzę w tej chwili jak.
21 sty 13:51
PW: No jasne, już widzę − miałaś to w zapytaniu.
| | π | | π | | π | |
sin( |
| +x) = sin |
| cosx + cos |
| sinx |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
− wzór na sinus sumy. Po podstawieniu konkretów dostajemy
| | π | | 1 | | √3 | |
sin( |
| +x) = |
| cosx + |
| sinx |
| | 6 | | 2 | | 2 | |
czyli po wymnożeniu przez 2
| | π | |
2sin( |
| +x) = cosx + √3sinx, |
| | 6 | |
można więc badać rozwiązywalność równania
Mamy więc łatwiejszy sposób − tu od razu widać, że lewa strona waha się między −2 a 2.
Zwracam jednak uwagę, że wyciągnięcie z tego wniosku
jest błędem − musi być log|m|, m≠0 z uwagi na to, że liczba logarytmowana musi być dodatnia.
21 sty 14:29
Zosia: dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, jednak czy mogę rozważać 2 przypadki
m>0
m<0
skoro m założeń logarytmu nie może być ujemna.
Słowem nadal nie widzę skąd otrzymujemy wynik:
m ∊< 0,1; 10> m ∊<− 10; − 0,1>
21 sty 15:19
Zosia:
21 sty 16:53
PW: Parametr m może przyjmować wartości ujemne, bo logarytmujemy m2>0 dla m≠0. Dlatego jeśli
chcemy skorzystać z twierdzenia o logarytmie potęgi, to trzeba spojrzeć na to w ten sposób:
logm2 = log|m|2 = 2 log|m|.
Tylko tak możemy to zrobić, bo równość
logm2 = 2 logm
nie jest prawdziwa dla wszystkich m≠0 − lewa strona ma sens. a prawa − nie (dla m<0).
21 sty 18:55