Pochodne
Riffas: Oblicz pochodna
1) y=xsin(2x)
2) y=xcos(2x)+exp(−x)
Proszę o pomoc
21 sty 12:46
J: 1) wzór na pochodną funkcji złozonej
2) wzór na pochodną iloczynu i sumy
21 sty 12:52
J: Ad 1) wcześniej wzór na iloczyn i pochodną funkcji złozonej
21 sty 12:53
Riffas: A czy mógłbyś rozpisać przynajmniej 1) przykład ponieważ nie wiem jak się do tego zabrać.
Wiem że trzeba skorzystać ze wzoru ale nie mogę obliczyć pochodnej do końca
21 sty 12:55
J: y' = 1*sin(2x) + x*cos(2x)*2
21 sty 12:59
Riffas: Dziękuje za pomoc
Jeśli mogę prosić o rozwiązanie 2) byłbym naprawdę wdzięczny
21 sty 13:01
Ajtek:
Ktoś z uporem maniaka chce zrobić nas w konia. Riffas=błażej=ala i tyle w temacie.
21 sty 13:04
J: Nie,zeby to miało sens,to najpierw spróbuj sam
21 sty 13:05
Riffas: Nikogo nie chce zrobić w "konia" po prostu jutro mam ważne kolokwium i przez stres ciężko jest
mi
ogarnąć pewne rzeczy
Dziękuje za pomoc J
2) spróbuje obliczyć całkowicie sam
21 sty 13:08
J: Nie powinieneś mieć problemu. Pierwszy człon to to samo co w zad.1,tylko jest cos zamiast sin ,
A drugi człon to funkcja elementarna
21 sty 13:17
Riffas: Nie wiem czy jest to dobry wynik
y=ℯ−x+xcos(2x)
21 sty 13:25
J: Nie. Zacznij od pochodnej z : xcos(2x) ( iloczyn funkcji)
21 sty 13:31