Skróć ułamki
Lila: Skróć ułamki:
a)(x−5)2/x2−52
b)X2−5x+6/2x2−7x+3
c)x(x2+2x+1)/x3+x2+5x+5
21 sty 12:35
J: A co z poprzednim przykładem ? Dokończyłaś ?
21 sty 12:37
Lila: nawet odpisałam ale nie wiem czy dobrze
21 sty 12:41
J: Ad a) Założenia ? Wskazówka: skorzystaj ze wzoru: a2−b2 = (a+b)*(a−b)
21 sty 12:44
Lila: Ad a) zał : x≠5 i x≠−5
| | (x−5)*(x+5) | |
czyli : |
| ? |
| | (x−5)(x−5) | |
21 sty 12:47
J: Zle. Licznik: (x−5)(x−5) ; mianownik: (x−5)(x+5) .. popatrz na wzór
21 sty 12:50
Lila: dlaczego licznik (x−5)(x−5) ?
21 sty 12:51
J: Bo: a2 = a*a
21 sty 12:53
Lila: ok
21 sty 12:54
Lila: czyli jak mam np
| | x2−81 | | (x−9)(x+9) | | (x−9)(x+9) | | x+9 | |
|
| = |
| = |
| = |
| |
| | x2−18x+81 | | (x−9)2 | | (x−9)(x−9) | | x−9 | |
21 sty 12:58
J: 
I oczywiście: x≠9
21 sty 13:00
Lila: o tym nie zapomniałam
21 sty 13:01
J: Zawsze pisz załozenia na samym początku !
21 sty 13:02
Lila: a ad b) jak można rozpisać? może jakaś podpowiedź ?
21 sty 13:03
J: Dla licznika i mianownika wyznacz miejsca zerowe, czyli Δ = .... , itd
21 sty 13:10
Lila: już wyznaczyłam
21 sty 13:11
J: To napisz co Ci wyszło.
21 sty 13:14
21 sty 13:16
Lila: to wyżej to z mianownika.
a to z licznika : x=2 , x=3
| | (x−2)(x−3) | | x−2 | |
czyli pewnie trzeba rozpisać : |
| = |
| |
| | 2(x−12)(x−3) | | 2x−1 | |
21 sty 13:19
J: | | 1 | |
Coś nie tak, x=3 dobrze , ale x = |
| chyba nie  |
| | 2 | |
21 sty 13:20
Lila: tak wychodzi
21 sty 13:22
J: Musisz mi pokazać jak liczysz x1 i x2
21 sty 13:28
Lila: ale wyniki mi się zgadzają z odpowiedziami

Δ=49−24=25
21 sty 13:32
J: To jest dla mianownika.Ja sprawdzałem licznik

Teraz policz miejsca zerowe licznika.
21 sty 13:33
Lila: licznik : x=2 , x=3
21 sty 13:34
J: | | 1 | |
No to teraz licznik wynosi: (x−2)(x−3) , a mianownik: 2(x−3)(x− |
| ) |
| | 2 | |
21 sty 13:44
Lila: | | 2x3+5x2−4x−3 | |
mam z tym problem : |
| |
| | x3+3x2−x−3 | |
21 sty 13:44
J: Mianownik: .. = x2(x+3) −(x+3) = (x+3)(x2−1) =(x+3)(x+1)(x−1)
Wielomian z licznika podziel przez dwumian ( x−1) i licznik bedzie: (x−1)*W(x); gdzie W(x) to
trójmian kwadratowy.
21 sty 13:54
Lila: | | x3−3x3−9x−5 | |
a to |
| |
| | x3−2x2+x | |
mianownik to : ..=x(x
2−2x+1)
21 sty 14:26
J: W liczniku nie ma być : 3x2 ?
21 sty 14:31
Lila: | | x−5 | |
w podręczniku jest właśnie dwa razy potęga 3. a odpowiedz to : |
| |
| | x | |
21 sty 14:36
J: To jest pomyłka w podręczniku bo:
mianownik = x(x−1)2; czyli wynika, że skrócił się z licznikiem przez (x−1)2; zatem licznik
musiałby wyglądać tak: (x−5)(x−1)2 ≠ x3 −3x3 −9x −5
21 sty 14:49
Lila: to na pewno jest błąd
21 sty 15:01
Lila: czyli jak rozpisac licznik ?
21 sty 15:06
J: | | x−5 | |
Jeśli w odpowiedzi jest: |
| to licznik musi być: (x−5)(x−1)2 |
| | x | |
21 sty 15:11
21 sty 15:52