szereg taylora
zaq: Witam, mam problem, musze napisac program w asemblerze liczacy log10(x). i nie mam pojecia jak
to rozwinac w szereg. czy w ogole sie da to rozwinac tak jak lnx ?
http://www.wolframalpha.com/input/?i=taylor+logx
czy w tą strone w ogole
nie kombinowac? dodam ze w programie uzytkownik ma podawac precyzje(czyli kolejne rozwiniecia)
21 sty 12:29
zaq: ?
21 sty 14:03
PW: A zastosować wzór na zmianę podstawy logarytmu?
21 sty 14:12
Trivial:
Przede wszystkim należy zmienić funkcję, którą chcesz rozwinąć w szereg Taylora.
| | 1+u | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ln(x) = ln |
| = 2u(1 + |
| u2 + |
| u4 + |
| u6 + |
| u8 + ...) |
| | 1−u | | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | |
| | x−1 | |
gdzie u = |
| . Mając szybkie rozwinięcie dla ln(x) łatwo policzymy logarytm o dowolnej |
| | x+1 | |
podstawie stosując wzór na zmianę podstawy logarytmu (zgodnie z sugestią
PW).
21 sty 14:54