Skróć ułamki
Lila: Skróć następujące ułamki algebraiczne. Podaj konieczne założenia.
U{x−1}3{1−x}4
21 sty 12:16
J: | | a | |
Jesli masz ułamek |
| , to czy "b" może byc dowolną liczbą ? |
| | b | |
21 sty 12:18
Lila: "b" musi być rożne od zera
21 sty 12:22
J: W takim razie jak masz:
| (x−1)3 | |
| , to co musi być różne od zera ? |
| (1−x)4 | |
21 sty 12:24
Lila: (1−x)4 , czyli x rożny od 1
21 sty 12:27
J: Właśnie, czyli założenie: x ≠ 1
I teraz spróbujemy skracać:
| (x−1)3 | | (x−1)3 | | (x−1)3 | |
| = |
| = |
| = .... |
| (1−x)4 | | (−1)4*(x−1)4 | | (x−1)4 | |
21 sty 12:32
Lila: ={(x−1)3 } {(x−1)3 * (x−1)} = {1} {x−1}
21 sty 12:38
J: Dobrze.Pisząc ułamek pisz U i nie używa spacjii
21 sty 12:39
Lila: ok
21 sty 12:42