matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Ev:
Oblicz granicę lim x →0 (e
s
i
n
3
x
−1)/[tg(1+sin7x)]
21 sty 12:08
Basia:
jeżeli dobrze zapisałaś to przecież mianownik się nie zeruje, ani nie dąży do
∞
możesz więc po prostu podstawić
e
sin0
−1
e
0
−1
1−1
0
=
=
=
=
= 0
tg(1+sin0)
tg1
tg1
tg1
(bo tg1 to liczba skończona, taka sama jak każda inna)
21 sty 15:37