pochodne, gdzie jest błąd ?
OLA94: Oblicz pochodną
najpierw korzystam z własności o dzieleniu
| 1 * (x2+1)− 1(x2+1)' | |
| |
| (x2+1)2 | |
później pochodna z sumy, to suma dwóch pochodnych
wychodzi
natomiast wszystkie kalkulatory mówią że w liczniku powinno zostać samo −2x
i teraz nie wiem czy coś źle liczę, źle stosuje własności ?
21 sty 11:11
wredulus_pospolitus:
| | −2x | |
((x2+1)−1)' = −(x2+1)−2 * (2x) = |
| |
| | (x2+1)2 | |
twój błąd to: ile wynosi pochodna z '1'
21 sty 11:20
OLA94: (1)'=0
czyli do całego przykłady źle się zabrałam, bo nie powinnam używać własności o dzieleniu ?
21 sty 11:25
J: Z pochodnej ilorazu:
| | 0−2x | | −2x | |
... = |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
21 sty 11:26
J: Dobrze się zabrałaś, tylko że pochodna z "1" wynosi "0", stąd w liczniku masz: 0 − 2x.
21 sty 11:33
J: Natomiast
werdulus pokazał Ci inną metodę. Pochodna funkcji złożonej
21 sty 11:36
J: Przepraszam..
wredulus
21 sty 11:37
OLA94: ok. już rozgryzłam

Czy możecie jeszcze wytłumaczyć taką rzecz :
tg
√x
według tego :
https://matematykaszkolna.pl/strona/2104.html
będzie rozkładał się na :
dlaczego jest jeszcze pochodna z pierwiastka ? skąd to się bierze? zastosowana jest jakaś
własność ?
21 sty 11:40
J: Bo to jest włśnie pochodna funkcji złożonej. Funkcją "zewnętrzną" jest "tanges", a funkcją
"wewnętrzną" jest √x. Pochodna jest równa iloczynowi pochodnej funkcji zewnętrznej i
wewnętrznej.
21 sty 11:46
OLA94: aha. traktowała √x jako x,a nie jako odrębną funkcje.
Dziękuje serdecznie. Troszeczkę mi się rozjaśniło.
Niestety ciężko jest opanować "matematykę wyższą" samemu.
21 sty 11:51
J: Spróbuj obliczyć pochodną funkcji: f(x) = sin23x
21 sty 12:03
Bogdan:
| | a | |
Przy wyznaczaniu pochodne w przypadkach y = |
| stosuję formułę: |
| | f(x) | |
| | 1 | | −2x | |
Np. dla y = |
| otrzymuję od razu y' = |
| |
| | x2 + 1 | | (x2 + 1)2 | |
21 sty 12:12
Bogdan:
Przy wyznaczaniu pochodnej, (j mi uciekło)
21 sty 12:13
J: Rzeczywiście szybki skrót
21 sty 12:14
OLA94: sin2 3x
f(x)=x2
g(x)=sin3x
= (f(g(x)))'*g(x)'=2sin3x *(sin3x)'=2sin3x *(sin(3x))'*(3x)'=2sin3x*cos3x*3=sin6x *3
chyba tak.
A jeśli bym miała obliczyć f''
to po prostu robię (sin6x*3)' ?
21 sty 13:06
J: Dobrze

Dokładnie tak
21 sty 13:27